facebook
youtube

Pescuit la crap pe apa rece



Pescuit la crap pe apa rece, la inceput sau sfarsit de sezon de pescuit. Pe apa rece ciortanii dispar, iar crapii mari se prind la adancimi crescute.

inghetata_pentru_crapi_0705cac.jpg

In Anglia exista o intreaga literatura care trateaza pescuitul crapului pe ape reci. Cum nu suntem in Anglia, ne multumim cu partidele de pescuit de inceput si sfarsit de sezon. De obicei, deschid sezonul de pescuit in martie, inainte de venirea astronomica a primaverii, si il termin in decembrie, dupa prima zapada, aproape de sarbatorile de iarna. Acest lucru mi-a permis sa fac unele observatii pe seama acestui gen de pescuit.

Circula printre pescari ideea ca, odata cu venirea anotimpului rece, crapii isi inceteaza activitatea, renuntand complet la hranire. Adevarul este ca aceasta renuntare nu are loc decat in anumite conditii si numai pentru anumite exemplare. S-a dovedit stiintific ca, in perioada de iarna, exemplarele trecute de 10 kilograme isi incetinesc rata de digestie a hranei de aproximativ zece ori fata de conditiile normale din timpul verii, dar continua sa se hraneasca. Greutatea de 10 kilograme reprezinta bariera relativa dincolo de care crapii incep sa aiba un metabolism mai lent, prin urmare o temperatura mai mica a corpului la care isi inceteaza complet hranirea. Cum pestii au sange rece, temperatura corpului lor este intr-un acord direct cu cea a apei. Prin experimente, s-a constatat ca exemplarele mari isi inceteaza hranirea la o temperatura de 4-5 grade, in timp ce pestii de talie mica nu se mai hranesc la temperaturi sub 6-7 grade. Aceasta diferenta de doua grade e importanta. La adancimi de zece metri, apa nu scade niciodata sub 4 grade Celsius, asa incat cele doua grade reprezinta exact pragul termic care ofera posibilitatea unui crap mare sa se hraneasca tot timpul anului, acolo unde apa este suficient de adanca. Stiinta confirma astfel constatarile multor pescari ca, dupa prima bruma, nu se mai prind decat exemplarele mari de crap.

Pescuind la crap an de an in sezonul rece, am putut verifica practic teoriile de mai sus. Cand vine frigul, media capturilor creste in comparatie cu sezonul cald. La un moment dat ciortanii dispar cu totul, iar pestii mari se prind la adancimi crescute, care vara ar fi fost mai putin productive.

Ideea ca, in prag de iarna sau imediat dupa ea, crapul trebuie cautat la apa adanca nu este un secret pentru nimeni. Si atunci de ce nu se inregistreaza mai multe capturi in decembrie sau martie? Fiindca nu pescuim suficient. Pentru multi, nu pare posibil sa pescuiesti crap intr-o apa de patru grade. Ceea ce tine marea majoritate a pescarilor in casa, pe langa vremea potrivnica, este convingerea ca pestele nu mananca. Regula nu se aplica insa la toti crapii din balta.

Apatia
Exista doua scenarii posibile in pescuitul de iarna: sa atragem pestele, starnindu-i curiozitatea, sau sa-l gasim intr-unul dintre momentele bune (dar rare) in care chiar se hraneste. Prima situatie este cea mai frecventa. Pestele nu mananca. Problema poate fi rezolvata cu ajutorul nadelor de mare atractie. Pop-up-urile in culori vii, fluorescente, cu aroma puternica, pescuite izolat, sunt ideale in astfel de conditii. Pescuitul izolat nu are prea multi adepti in Romania, pentru ca lacurile noastre raspund in general foarte bine la nada, datorita presiunii pescaresti reduse, insa in perioade dificile sau de acalmie crapii pot reactiona surprinzator la un pop-up excentric. Daca vreti, pop-up-urile acestea reprezinta ultima solutie a pescarului atunci cand boiliesurile obisnuite sunt ineficiente. Ele atrag nu printr-un semnal de hrana, ci printr-o supraexcitare a tuturor simturilor crapului, avand culori stridente si o puternica amprenta chimica, datorita concentratiei mari de aroma. Imi place sa le folosesc atat vara, atunci cand hranirea pestilor inceteaza odata cu ridicarea temperaturii in timpul zilei, mai ales in conditii de presiune ridicata, cat si in perioada rece a anului, cand de cele mai multe ori reprezinta singura sansa de a pacali un crap apatic. In martie 2006, pe lacul Darvari, un pop-up verde fluorescent, cu aroma de ananas, mi-a adus primul crap al sezonului. Din cele opt lansete pe care le aveam pe vad impreuna cu partenerul meu, singurii doi pesti ai partidei au fost prinsi la aceeasi momeala, pop-up-ul de ananas. Locurile in care s-au produs trasaturile erau diferite, ceea ce arata ca meritul era in primul rand al momelii.

Hranirea
A doua situatie este aceea in care crapii se hranesc. O zi in care crapul se aseaza la masa si goleste farfuria de nada inseamna pentru mine cea mai mare satisfactie in pescuitul de iarna. Pe 27 noiembrie am incheiat sezonul 2006 pe acelasi lac pe care il deschisesem, insa partida a fost total diferita fata de partida din martie. Aparent, erau aproximativ aceleasi conditii, ba chiar mai rele. Sufla un vant inghetat, de care e cel mai bine sa te feresti. Spre deosebire de vantul racoros, de vara, care oxigeneaza apa si induce crapului o stare de foame, vantul rece, de sfarsit de noiembrie poate fi foarte daunator, pentru ca scade brusc temperatura apei. Am ales sa pescuiesc pe cea mai mare adancime pe care am gasit-o, sperand ca acolo influenta vantului avea sa fie cat mai mica si ca pestii se trasesera deja la locurile de iernat. Surpriza a venit o data cu lasarea intunericului si incetarea vantului. Crapii au inceput sa se hraneasca frenetic, la o adancime de aproximativ 7 metri. Si n-a fost doar un scurt moment de hranire, desi s-a facut tot mai frig, spre dimineata temperatura coborand aproape de 0 grade. Cu toate ca diferenta de temperatura in decurs de cateva ore era de aproape 10 grade Celsius, crapii nu o resimteau. Adancimea isi facea treaba si reusea sa pastreze o temperatura constanta, care le permitea sa se hraneasca.

Asa cum vara, cand temperaturile ridicate, dar constante sunt de preferat scaderilor bruste de temperatura, tot astfel, la inceput de iarna, pestii au preferat o adancime care le oferea o temperatura joasa, insa suficient de ridicata pentru a se hrani, si constanta.

Nada
In astfel de situatii, cand temperatura este scazuta si pestii se hranesc bine, trebuie acordata o mare importanta digerabilitatii nadei si valorii ei nutritive. Desi crapul continua sa manance, rezervele lui de energie sunt foarte limitate in perioada rece a anului si, instinctiv, pestele va doza foarte bine orice consum al ei. Daca nada oferita de pescar nu reprezinta o foarte buna sursa de nutrienti, crapul n-o va manca. Nu merita efortul. Energia pe care o consuma pentru a digera o nada proasta nu se justifica.
Dar lucrurile nu se opresc aici. Chiar daca nada are o valoare nutritiva ridicata, pestele are nevoie de o cale cat mai usoara pentru a beneficia de ea. Sistemul lui digestiv depinde in totalitate de temperatura apei. O nada considerata digerabila si de lunga durata pe timpul verii poate deveni neinteresanta la venirea iernii.

E cert ca iarna crapii se hranesc rar. De obicei, scurtele lor perioade de apetit sunt bine orientate spre un anumit tip de hrana. Criteriul de selectie a hranei se bazeaza pe obtinerea elementelor necesare supravietuirii, intr-o forma cat mai simpla. Pentru orice crap, una dintre cele mai cautate hrane naturale in timpul iernii este larva de chironomide. Nu e intamplator. Aceasta larva este una dintre cele mai nutritive surse de hrana naturala, fiind si extrem de usor de digerat. Castig maxim, efort minim! Cum poate obtine pescarul de crap un efect asemanator din partea propriului mix? Solutia este sa foloseasca fainuri cat mai nutritive si mai usor digerabile, iar acestea sunt de regula versiuni tratate ale fainurilor originale. De exemplu, exista fainuri de peste predigerate, tratate enzimatic, cu o digerabilitate de aproape 100 %. In comparatie cu oricare alta faina de peste, aceasta ofera crapului un castig nutritiv dublu, la un consum de energie injumatatit. CC Moore are un astfel de produs.
Faina de peste iarna? Cum asa? N-am invatat cu totii la scoala nadelor ca, in acest anotimp, trebuie evitate mixurile pe baza de faina de peste? Multi considera ca, pe apa rece, fainurile de peste incetinesc dispersia atractantilor lichizi. Lucrul acesta s-ar datora coagularii pe suprafata boiliesului a uleiurilor continute in faina de peste. Boiliesul devine astfel impermeabil – apa nu mai poate patrunde in interiorul lui, iar atractantii nu mai pot iesi.

Fenomenul este real, dar se petrece numai atunci cand pescarul foloseste in mix doze mari de fainuri de peste foarte grase (cum este faina de sardine si ansoa) sau adauga ulei de peste in cantitati ridicate. Articolele publicate in Aventuri la pescuit de autorii britanici (vezi in special Jim Gibbinson, Crapi de zapada, ALP 42, ianuarie 2006) explica de unde vine acest esec al fishmeal-urilor in sezonul rece si conceptia – partial gresita – ca nu trebuie folosite. Fara a relua aici toata istoria lor, raspunsul este: de la doza prea mare de faina de peste, de la tipul fainii si de la uleiuri. Intre timp, multi pescari au dovedit ca un fishmeal pregatit corespunzator poate prinde, pe apa rece, mai mult decat un simplu birdfood. Fishmeal-uri complexe precum S Mix All Seasons de la Nash, Big Fish Mix de la Nutrabaits, Red Herring de la Solar sau mixurile active de la Mainline prind crap in fiecare iarna. Rezultatele vorbesc de la sine!

Solubilitatea
Crapul, neavand stomac, nu are prea mult timp de pierdut cu digestia. Daca poti sa-i dai un boilies nu foarte dur, pe care sa-l sparga usor, il ajuti sa-l digere mai repede. Multi pescari considera ca mecanica unui mix tine doar de capacitatea lui de a se rula, insa daca boiliesul obtinut este foarte tare atunci digerabilitatea va fi afectata. Un mix bun la nivel mecanic este cel care produce un boilies pe care crapul il macina fara greutate. De aceea birdfood-urile (CLO, Meggablend, Nectarblend, Red Factor si altele) sunt ingrediente nelipsite din orice mix usor digerabil.

Un progres esential il reprezinta aparitia boiliesurilor solubile. Termenul este impropriu, fiindca boilies inseamna o nada fiarta, iar cele solubile nu se fierb. Nu-i nimic. Seamana atat de bine cu boiliesurile (fierte), incat, prin extindere, le putem spune la fel. Veti vedea ca pestele nu ridica nici o obiectie, dimpotriva.

In afara de pelete, nu cunosc alte nade care sa concureze cu boiliesurile solubile la nivelul digerabilitatii. Structura lor nu este dura, ci mai degraba elastica. Se prepara din acelasi mix din care se fac si cele normale, insa in compozitia lor ouale se inlocuiesc cu un liant solubil. Liantul pe care il prefer este un extract de porumb de productie proprie, care are la baza doua ingrediente cu rol foarte important, mai ales pe apa rece: o sursa de energie, servita in forma ei cea mai simpla, pe care crapul o metabolizeaza usor, si un emulsifiant natural, care permite omogenizarea uleiurilor cu apa. Doua dintre cele mai mari probleme ale nadelor de apa rece sunt eliminate aproape complet in cazul boiliesurilor solubile.

Alt aspect important este cel al solubilitatii aromei. In sezonul rece, crapii isi reduc activitatea si pastreaza o suprafata foarte mica de patrulare. Daca pestele sta pe loc, aroma trebuie sa circule! Aromele recomandate sunt cele care au la baza un solvent solubil in apa. Sunt de evitat solventii uleiosi, fiindca efectul de coagulare descris la uleiuri este valabil si pentru ei. Pe ape reci, vor fi ineficace. Nada are nevoie de o aroma care sa se elibereze in apa la temperaturi joase, iar aromele pe baza de alcooli sau esteri sunt ideale. Aceste arome sunt insa volatile, de aceea s-a pus intotdeauna problema cum sa se diminueze cat mai mult pierderea lor prin fierbere, atunci cand sunt folosite in boiliesuri. Cum? Simplu: nu se fierb! Un argument in plus in favoarea boiliesurilor solubile, care vor pastra doza de aroma intacta.

Reteta
In rezumat, crapii mari se hranesc si pe ape reci, la adancimi care le ofera un confort termic. O nada adecvata trebuie sa fie nutritiva si mai ales digerabila. Ingredientele recomandate sunt fainurile predigerate, oferite pestelui sub forme care permit o metabolizare rapida, iar aromele trebuie alese in functie de capacitatea lor de dispersie. Daca toate acestea sunt inglobate intr-un boilies solubil, avem nada ideala de apa rece.

Ca sa nu ramanem la teorie, iata doua retete pe care le-am folosit cu rezultate bune pe ape reci:

Reteta 1
600 g mix Monster Pursuit
300 g mix Amber Attractor
100 g Robin Red
10 ml stimulator de apetit Amino Liver Concentrate
10 ml aroma Seafood Concentrate
1 ml Salmon Oil Palatant
5 ml indulcitor Protaste

Reteta 2
600 g mix S Mix All Seasons
300 g mix Amber Attractor
100 g Robin Red
30 ml extract natural de whisky
10 ml stimulator de apetit Amino Liver Concentrate
10 ml Whisky Oil Palatant
20 ml betaina lichida
5 ml indulcitor Protaste

Toate ingredientele de mai sus apartin firmei Kevin Nash si sunt doar o preferinta personala. Fara indoiala ca nade la fel de bune se pot produce cu ingrediente de la alte firme cu reputatie. Fiecare pescar va avea preferintele lui.
O data rezolvata problema nadei, ca si aceea esentiala a localizarii, pescuitul de iarna poate fi abordat cu succes. Atata vreme cat apa e libera (pescuitul la copca nu intra in discutie aici) si suficient de adanca, exista intotdeauna un crap care se hraneste. Trebuie doar sa-l gasim.

VN:F [1.9.10_1130]
Rating: +2 (din 6 voturi)

 Printeaza acest articol

Tags: , ,

Articole similare:

  1. Dozarea aromelor de pescuit crap pe apa rece
  2. Nada de pescuit crap iarna. Boilies de apa rece.
  3. Corturi de pescuit la crap pe vreme rece

2 comentarii Comentarii pentru " Pescuit la crap pe apa rece "

  1. Sincer, prieteni, mie mi s-a desfundat mintea in ceea ce priveste mania pe care o aveam pentru pescuitul la crap. Am ajuns la concluzia ca toate aceste articole fac un tandem perfect cu producatorii de accesorii si produse de pescuit, iar, pentru asta, ei trebuie sa fie activi intr-o colaborare reciproca. Va intrebati pentru ce? Va spun eu – pentru profit. Noi suntem cei vizati, considerati oi de catre aceasta retea de manipulare si mulgere a banilor din buzunarele noastre. Va spun pe propria voastra alegere: nu mai dati banii pe toate tampeniile din comert. O mamaliga cu un pic de aroma si boabe de porumb reprezinta intotdeauna alegerea perfecta. Eu am prins mereu mai mult cu aceasta simpla combinatie si cand nu am prins, nu am fost dezamagit caci nu am pierdut bani. Insa am observat ca tendinta acestor ‘ziaristi’ este sa ne convinga sa cumparam haotic o gramada de produse, evident de la firmele carora le fac publicitate si care ii platesc pe acestia. Asadar, trezirea fratilor. Suntem prostiti de pe o zi la alta.

    VA:F [1.9.10_1130]
    Rating: +54 (from 54 votes)
    • Rizea Tzutzu says:

      fratilor de suferinta,va rog sa ma credeti ,am o presimtire mare ca Mincigul de aur are perfecta dreptate.

      VA:F [1.9.10_1130]
      Rating: +5 (from 7 votes)

Adauga un comentariu

Loading...


Loading...