facebook
youtube

Faina de peste in pescuitul la crap.



Fainurile de peste le folosesc in pescuitul la crap ca principala sursa de proteina in boiliesuri, in special in sezonul de pescuit cald, dar si in sezonul rece, daca am convingerea ca nada a fost deja impusa pe balta in prealabil, adica pe parcursul toamnei. – Mike Willmott

crap_pescuit_de_mike_willmott_c7ee385.jpg

Calitatea fainurilor de peste este un aspect fundamental pentru mine. Tin sa va asigur ca fainurile de peste nu sunt in niciun caz toate la fel, indiferent ce s-ar spune. Fainurile de peste sunt de mai multe tipuri. In primul rand, sunt fainurile agricole, de slaba calitate, folosite de regula in agricultura ca ingrasamant. Sunt lipsite de orice utilitate din perspectiva nadelor de crap. Recomand oricui sa se fereasca de ele, desi sunt ieftine si, evident, atragatoare pentru cineva care vrea sa faca economie.Urmeaza fainurile de peste folosite ca furaje pentru animale. Faina de peste cea mai des intalnita e Provimi 66. E o faina de peste buna, la fel ca si celelalte fainuri de peste din aceasta categorie, si e folosita de majoritatea producatorilor de nada de crap. Aceste fainuri sunt clasificate de cele mai multe ori dupa specia de peste din care sunt produse – faina de cod, faina de ansoa, faina de peste alb etc. Totusi, sub raport nutritiv, sunt departe de a fi cele mai bune fainuri de peste disponibile. Motivul este ca aceste fainuri de peste sunt prelucrate la temperaturi ridicate, ceea ce denatureaza intrucatva profilul lor aminoacid.

Cele mai bune fainuri de peste pentru nadele de crap sunt, fara discutie, fainurile LT, prelucrate la rece. Din punctul meu de vedere, sunt intotdeauna prima alegere. Sunt fainuri de peste procesate si uscate la temperaturi mult mai scazute pentru a-si pastra intacte calitatile nutritive, ceea ce va influenta valoarea biologica a produselor in care sunt incluse. Fainurile LT se folosesc pe scara larga in acvacultura, unde e nevoie de valori nutritive optime pentru a produce pelete specifice pentru furajarea diverselor specii de peste. Chiar si intre fainurile de peste LT exista diferente calitative, unele fiind mai bune decat altele, asa ca e bine sa adunati ceva informatii inainte de a le cumpara.

Un crap pescuit de Mike Willmott cu o nada realizata cu ajutorul fainurilor de peste
MIKE WILLMOTT: Ca sa va creati propriile mixuri, aveti nevoie sa intelegeti rolul pe care fiecare
ingredient il are intr-o nada buna. Absolut toate ingredientele contribuie cu ceva

Din punctul meu de vedere, e mult mai important sa ai in mix-ul pentru boilies o faina de peste de cea mai buna calitate, decat sa combini mai multe tipuri de faina de peste de calitate inferioara. De exemplu, daca vreau sa fac un mix de boilies cu 30% faina de peste, atunci prefer sa folosesc doar faina de peste LT, care va fi digerabila in proportie mai mare, decat un amestec de fainuri mai slabe calitativ, cu un procent de cenusa mai ridicat.

Alt aspect care ma preocupa este prospetimea fainii de peste, raportata la timpul care trece din momentul in care pestele este prins si pana in momentul in care e procesat. Daca dureaza prea mult pana cand pestele ajunge la prelucrarea industriala, carnea va fi afectata de compusi toxici, cum ar fi histamina si cadaverina, care vor avea un efect nociv si vor reduce eficacitatea nadei de pescuit. Industria de prelucrare a pestelui din Norvegia este extrem de eficienta din acest punct de vedere, evitand formarea de compusi toxici si producand fainuri de mare calitate. Dintre fainurile de peste norvegiene, in special LT94 este un produs de clasa!

In ceea ce priveste doza de faina de peste dintr-un mix de boilies, ea poate sa difere de la caz la caz. Doza maxima acceptabila intr-un mix de boilies este de 50%, dar o asemenea doza ar fi totusi foarte mare. O doza de 30% e mult mai potrivita, mai ales pentru cineva care, pe langa fainuri de peste, vrea sa includa in mixul de boilies si proteine de peste predigerate. Cel putin asta ar fi optiunea mea. De notat ca fainurile de peste pot avea variatii sezoniere si pot sa difere usor de la un lot la altul. Asta depinde si de pestii din care sunt facute. Ca producator de nada de crap, prefer sa cumpar fainurile de peste in cantitati relativ mici, care sa-mi ajunga nu mai mult de cateva luni.

Costul final al mixului de boilies iese ceva mai mare, dar diferenta e neglijabila daca tinem cont de beneficii. In felul asta, esti sigur ca ingredientele sunt mereu proaspete. Ultimul lucru de care am nevoie este sa am dubii cu privire la nada, in timpul unei partide de pescuit la crap. Sunt un tip foarte, foarte meticulos cand vine vorba de nade de crap. Pana la urma, pescuitul la crap poate fi suficient de greu si fara sa mai ai grija nadei proaspete.

Cind ajungeti pe balta, trebuie sa aveti Incredere 100% In nada aleasa.
Cand ajungeti pe balta, trebuie sa aveti incredere 100% in nada aleasa.

In ultimii ani, si-au facut loc in industria nadelor de crap proteinele de peste predigerate. Pe intelesul tuturor, e vorba de fainuri de peste care au fost tratate enzimatic pentru a obtine produse cu o valoare biologica mare, capabile sa satisfaca cerinte metabolice esentiale. Pe scurt, se obtin ingrediente foarte atragatoare, foarte nutritive si foarte digerabile pentru crapi.

Proteinele predigerate sunt exceptionale in combinatie cu fainurile de peste, dar daca sunt folosite in doze ridicate inmoaie boiliesurile, pentru ca sunt solubile. In anumite situatii, asta constituie un avantaj, de exemplu la pasta de boilies. In general, insa, nu avem nevoie de boiliesuri moi. Prin urmare, pentru boiliesuri obisnuite, nu recomand doze de proteine solubile mai mari de 20%. Includerea unor proteine predigerate in reteta de boilies va avea un efect notabil si pe masura ce ne apropiem de iarna si apele se racesc. In ciuda opiniei comune, fainurile de peste (predigerate sau nu) pot avea mare succes si iarna, dar trebuie folosite corect. Nadirea grea nu isi are locul, nici dozele mari de fainuri de peste.

Acest text este un episod dintr-un text clasic despre nade, publicat de Mike Wilmott in volumul autobiografic Carp Life (2002). Material indispensabil pentru intelegerea mixurilor de boilies.

VN:F [1.9.10_1130]
Rating: 0 (din 0 voturi)

 Printeaza acest articol

Tags: , , , , , , , , , ,

Articole similare:

  1. Metode de evitare a racilor in pescuitul la crap. Momeli anti-rac
  2. Boilies, o nada de crap selectiva
  3. Birdfood-urile in pescuitul crapului

Adauga un comentariu

Loading...


Loading...